Re-integratie starten | UWV | Werkgevers (2024)

  • Mijn werknemer is ziek: Ziektewet-uitkering
  • Samen werken aan re-integratie
  • Tijdens de Ziektewet-uitkering
  • Einde Ziektewet-uitkering

Lees voor

Is uw werknemer ziek en is het onduidelijk hoelang dit gaat duren? Dan begint u aan een re-integratietraject. Samen moet u ervoor zorgen dat uw werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk kan.

Aanvragen deskundigenoordeel door werkgever

Maken plan van aanpak

Aanvragen voorziening werkgever

Re-integreren: taken en plichten

Lees voor

Bij re-integreren zijn verschillende partijen betrokken:

  • werknemer
  • werkgever
  • bedrijfsarts of arbodienst
  • re-integratiebedrijf
  • UWV

Deze partijen hebben eigen taken of plichten.

Taken en plichten werknemer

Lees voor

Uw werknemer speelt de belangrijkste rol in de re-integratie. Uw werknemer is verplicht om aan de re-integratie mee te werken. Bijvoorbeeld door tijdelijk ander werk binnen uw bedrijf te accepteren. Of door een cursus te volgen.

Loopt de re-integratie vast?

Re-integratie is een zaak tussen werknemer en werkgever. UWV heeft hier meestal geen rol in. Lukt het niet met de re-integratie en kan uw arbodienst of re-integratiebedrijf u niet verder helpen? Dan kunt u UWV vragen om een deskundigenoordeel te geven. Ook uw werknemer kan een deskundigenoordeel aanvragen.

Het doel van een deskundigenoordeel is dat u en uw werknemer samen weer verder kunnen werken aan de re-integratie. Het is geen bindend advies met verplichtingen. Het oordeel is ook geen beslissing. U kunt er daarom geen bezwaar tegen maken.

Let op: Wij krijgen meer aanvragen voor een deskundigenoordeel dan wij nu aankunnen. Daarom kan het langer duren voordat wij uw aanvraag behandelen. Na ontvangst van uw aanvraag bellen wij u. We bespreken dan samen of we u op een andere manier kunnen helpen. Kan dat niet, dan nemen we uw aanvraag in behandeling. Het kan dan wel langer duren voordat u een deskundigenoordeel ontvangt.

Aanvragen deskundigenoordeel door werkgever

Mijn taken en plichten

Lees voor

Als uw werknemer kan werken, moet u als werkgever er alles aan doen om te zorgen dat uw werknemer weer aan het werk gaat. Ook al gaat het om ander werk dan de eigen functie. Dit betekent dat u eerst binnen uw bedrijf zoekt naar passend werk. Lukt dat niet, dan zoekt u buiten uw bedrijf.

Belangrijk om te weten: na 2 jaar beoordelen wij de WIA-aanvraag. Dan gaat het erom dat u kunt aantonen dat u er alles aan heeft gedaan om uw werknemer weer aan het werk te krijgen. Ook al is dit misschien niet gelukt. Daarom is het belangrijk dat het re-integratieverslag compleet is en inhoudelijk volledig.

Is het re-integratieverslag compleet? Dan stuurt u het naar ons op.

Ga in op het initiatief van de werknemer

Doet uw werknemer zelf voorstellen voor ander werk binnen of buiten uw bedrijf? Ga hier dan op in. U kunt de voorstellen van uw werknemer alleen afwijzen als u hiervoor zwaarwegende redenen heeft.

Taken en plichten bedrijfsarts of arbodienst

Lees voor

U bent verplicht om een bedrijfsarts of arbodienst in te schakelen bij de re-integratie. U geeft de ziekte van uw werknemer zo snel mogelijk door.

Probleemanalyse

De bedrijfsarts of arbodienst stelt de beperkingen van uw zieke werknemer vast. Die legt hij vast in een Probleemanalyse. Daarin adviseert hij ook welke mogelijkheden om te werken uw werknemer nog wél heeft.

Maken Probleemanalyse

Plan van aanpak

Op basis van het advies van de bedrijfsarts of arbodienst maakt u samen met uw werknemer een Plan van aanpak. Hierin legt u afspraken vast over de aanpak van de re-integratie. U kunt de bedrijfsarts of arbodienst vragen om een oordeel te geven over wat passend werk is binnen uw bedrijf.

Maken plan van aanpak

Belangrijke aandachtspunten bij re-integratie

U blijft altijd zelf verantwoordelijk voor de re-integratie. Zorg er daarom voor dat uw bedrijfsarts of arbodienst regelmatig contact met u heeft. Zo blijft u op de hoogte van de situatie en mogelijkheden van uw werknemer. Blijf daarnaast kritisch over de adviezen van de deskundige. De arts van UWV onderzoekt uw werknemer als hij een WIA-uitkering aanvraagt. Blijkt dat het oordeel van de bedrijfsarts of arbodienst niet klopte? En dat uw werknemer nog wél had kunnen werken? Dan moet u het loon langer doorbetalen.

Taken en plichten re-integratiebedrijf

Lees voor

Tijdens de re-integratie kunt u de hulp inschakelen van een re-integratiebedrijf. Dit is niet verplicht. Maar het kan wel de kans vergroten dat uw werknemer weer aan het werk gaat. De kosten van het re-integratiebedrijf komen voor uw rekening.

Taken en plichten UWV

Lees voor

Re-integratie is een zaak tussen werknemer en werkgever. UWV heeft hier meestal geen rol in. Maar wij beoordelen de re-integratie wel op het moment dat uw werknemer een WIA-uitkering aanvraagt. Dat betekent dat u moet zorgen dat u tijdens de re-integratie aan de eisen voldoet. En dat u alle stappen goed vastlegt in het re-integratieverslag. UWV kan u wel helpen door een deskundigenoordeel uit te voeren. Ook kunt u bij UWV vergoedingen aanvragen voor aanpassingen van de werkplek of hulp voor uw werknemer.

Heeft deze informatie u geholpen?

Deze informatie heeft mij niet geholpen, want het is:*

(nog 250 tekens over)

Niet alle velden zijn ingevuld.

Bedankt voor uw reactie.

Re-integratie binnen het bedrijf

Lees voor

U probeert altijd eerst uw werknemer in zijn eigen werk te laten terugkeren. Dit doet u samen met de bedrijfsarts of arbodienst. Als dit niet lukt, kijkt u naar de mogelijkheden voor ander werk binnen uw bedrijf.

Terugkeer in eigen functie

Lees voor

Kan uw werknemer weer werken? Dan kijkt u altijd eerst of het mogelijk is hem in zijn eigen functie te laten terugkeren.

Wat verwacht UWV van mij?

Lees voor

U biedt uw werknemer de mogelijkheid zijn eigen werk gedeeltelijk te hervatten. Verder kijkt u of er mogelijkheden zijn om taken te verlichten en werk over te dragen aan collega’s. Zo probeert u uw werknemer zo veel mogelijk weer in zijn eigen (aangepaste) functie te laten terugkeren. U kunt bijvoorbeeld dienstroosters aanpassen of taken opnieuw verdelen. Tenzij dit de arbeidsorganisatie binnen uw bedrijf te ernstig verstoort. Ook kunt u de werkplek aanpassen of voorzieningen treffen. Bijvoorbeeld een aangepast toilet, een traplift of een aangepaste werkplek.

Onduidelijk wat uw werknemer aankan?

Wanneer het niet duidelijk is wat uw werknemer nog kan, dan kan de bedrijfsarts arbeidstherapie adviseren. Uw werknemer gaat dan tijdelijk volledig of gedeeltelijk aan het werk. Dit kan voor maximaal 6 weken. In deze oefenperiode bekijkt de bedrijfsarts welke mogelijkheden uw werknemer heeft om te werken. Arbeidstherapie is geen werkhervatting en heeft geen loonwaarde. Uw medewerker blijft volledig ziek.

Loopt de re-integratie vast?

Lees voor

Re-integratie is een zaak tussen werknemer en werkgever. UWV heeft hier meestal geen rol in. Loopt de re-integratie vast en kan uw arbodienst of re-integratiebedrijf u niet verder helpen? Dan kunt u UWV vragen om een deskundigenoordeel te geven.

Terugkeer in eigen functie niet mogelijk?

Lees voor

Lukt het niet om uw werknemer in zijn eigen functie te laten terugkeren? Bijvoorbeeld omdat het werk te belastend is? Bekijk dan of het mogelijk is om uw werknemer in uw eigen bedrijf in een andere functie te laten terugkeren. Begin hier op tijd mee, ook als uw werknemer misschien nog in zijn eigen functie kan terugkeren.

Andere functie binnen het bedrijf

Kan uw werknemer niet in zijn eigen functie terugkeren? Ook niet met hulp, voorzieningen of een aangepaste werkplek? Dan zoekt u samen eerst naar ander passend werk binnen het bedrijf. Dat is werk dat uw werknemer met zijn gezondheidsklachten nog kan doen.

Wat voor werk kan ik aanbieden?

Lees voor

Zorg ervoor dat de functie:

  • zo veel mogelijk aansluit bij het eerdere werk van uw werknemer. Bied scholing aan als dat nodig is of wissel taken met een andere werknemer;
  • hetzelfde aantal uren is als de oude functie;
  • voor langere tijd is.

Wat verwacht UWV van mij?

Lees voor

Wij verwachten het volgende als u op zoek gaat naar een andere functie binnen het bedrijf:

  • Onderzoek alle mogelijkheden, ook als u te maken heeft met inkrimping. Alleen informeren naar vacatures of het laten meedraaien in sollicitatieprocedures is niet voldoende. Het is alleen niet nodig dat u andere werknemers ontslaat.
  • Ga in op voorstellen van de werknemer. Ook al zijn hiervoor aanpassingen nodig. U kunt deze voorstellen alleen afwijzen als u hier zwaarwegende redenen voor heeft.

Ik heb geen ander werk kunnen vinden

Lees voor

Lukt het niet om uw werknemer binnen uw eigen bedrijf te laten terugkeren? Dan gaat u samen op zoek naar een andere werkgever. Begin hier op tijd mee: uiterlijk na 1 jaar ziekte. Blijkt bij de beoordeling van de WIA-aanvraag dat u niet op tijd heeft gezocht naar mogelijkheden buiten uw bedrijf? Dan moet u het loon van uw werknemer langer doorbetalen.

Heeft deze informatie u geholpen?

Deze informatie heeft mij niet geholpen, want het is:*

(nog 250 tekens over)

Niet alle velden zijn ingevuld.

Bedankt voor uw reactie.

Re-integratie bij een andere werkgever

Lees voor

Lukt het niet om uw werknemer binnen uw eigen bedrijf te laten terugkeren? Dan gaat u samen op zoek naar een ander bedrijf waar uw werkgever blijvend in dienst kan treden.
Begin hier uiterlijk na 1 jaar ziekte mee. Re-integratiebedrijven kunnen u hierbij helpen.

Waar zoeken?

Lees voor

De nieuwe werkgever kan een zusterorganisatie zijn of een bedrijf dat u kent via uw netwerk. Heeft uw zieke werknemer meerdere werkgevers? Dan kunt u mogelijk samenwerken aan de re-integratie. Misschien is de re-integratie of een uitbreiding van uren wel mogelijk bij de andere werkgever.

Wanneer in dienst?

Lees voor

Uw werknemer kan voor of na het einde van de eerste 2 jaar ziekte (104 weken) bij zijn nieuwe werkgever in dienst treden. De nieuwe werkgever betaalt dan ook het loon. Afhankelijk van de WIA-beslissing vult UWV dit eventueel aan met een WGA-uitkering. Vaak kan de werknemer gebruikmaken van de no-riskpolis. Dit is gunstig voor de nieuwe werkgever. Als de werknemer ziek is, kan hij het ziekengeld verrekenen met het loon.

Detacheren als opstap

Lees voor

Detacheren kan een opstap zijn naar werken bij een andere werkgever. Uw werknemer blijft dan bij u in dienst, maar re-integreert voor een bepaalde periode bij een andere werkgever. Daarna kan hij eventueel bij deze werkgever in dienst treden. Zowel u als uw werknemer kan het initiatief nemen voor detachering. Detachering is meerdere keren mogelijk.

Voordelen van detachering

Lees voor

Voor u heeft detacheren een financieel voordeel. U krijgt een vergoeding van de werkgever waar uw werknemer gaat re-integreren. Met deze vergoeding vermindert u de loonkosten die u maximaal 2 jaar lang doorbetaalt bij ziekte van uw werknemer. De andere werkgever kan bijvoorbeeld ook een opleiding betalen. Dit bespreekt u met de andere werkgever.

Voordelen voor mijn werknemer

Lees voor

Uw werknemer is verplicht om aan de detachering mee te werken. De detachering heeft voor hem verschillende voordelen:

  • Hij blijft aan het werk en komt niet (lang) buiten het arbeidsproces te staan.
  • Hij blijft in dienst bij u. De arbeidsvoorwaarden die u met hem heeft gemaakt, blijven hetzelfde.
  • Hij kan snel aan het werk. Hij zit niet (lang) zonder werk als u geen passend werk voor hem heeft.
  • Hij doet ervaring op bij een andere werkgever.

Voordelen voor een andere werkgever

Lees voor

De andere werkgever kan twijfelen om een zieke werknemer meteen aan te nemen. Detacheren kan deze twijfel wegnemen, want hij loopt geen financieel risico. Uw werknemer blijft namelijk bij u in dienst. Gaat uw werknemer na afloop van 2 jaar ziekte officieel bij hem in dienst? Dan kan de werknemer na de WIA-beoordeling misschien een no-riskpolis krijgen. UWV betaalt dan bij ziekte van de werknemer de Ziektewet-uitkering. Dit geldt voor de eerste 5 jaar dat de werknemer bij de nieuwe werkgever in dienst is.

Detacheringsovereenkomst

Lees voor

U maakt afspraken met de andere werkgever over de vergoeding van loonkosten of een eventuele opleiding. Deze afspraken legt u vast in een detacheringovereenkomst. U geeft een kopie van deze overeenkomst aan uw werknemer. Heeft u hulp nodig bij het maken van de afspraken? Dan kunt u advies vragen aan uw arbodienst of aan een brancheorganisatie. Bij detachering blijven alle afspraken die u met uw werknemer heeft gemaakt, bestaan.

Bemiddeling via een Poortwachtercentrum

Lees voor

Poortwachtercentra zijn een initiatief van het bedrijfsleven waarbij wordt samengewerkt om re-integratie zelf uit te voeren. Regionale Poortwachtercentra kunnen door hun netwerk in het regionale bedrijfsleven bemiddelen bij het vinden van een nieuwe werkgever.

Vergoeding voor aanpassingen op de detacheringsplek

Lees voor

Misschien heeft uw werknemer tijdens zijn detachering hulp of hulpmiddelen nodig om zijn werk goed te kunnen doen. Dit noemen we ‘voorzieningen’. Het kan gaan om een aanpassing op de werkplek, maar ook om een vervoersvoorziening of hulp van een jobcoach.

Vergoeding voor voorzieningen

Onder bepaalde voorwaarden kunt u bij UWV een vergoeding aanvragen voor een voorziening. Het is ook mogelijk dat uw werknemer zelf een aanvraag doet voor een voorziening of hulpmiddel voor op de werkplek.

Koop niet alvast zelf een voorziening

U krijgt geen vergoeding als u de ondersteuning al zelf heeft gekocht. De reden hiervoor is dat wij met vaste leveranciers werken. Als wij de aanvraag goedkeuren, bestellen wij de ondersteuning voor u. Of wij laten u weten waar u of uw werknemer de ondersteuning mag bestellen.

Heeft deze informatie u geholpen?

Deze informatie heeft mij niet geholpen, want het is:*

(nog 250 tekens over)

Niet alle velden zijn ingevuld.

Bedankt voor uw reactie.

Hulp van UWV

Lees voor

U bent zelf verantwoordelijk voor de re-integratie van uw werknemer. Maar UWV kan u en uw werknemer in bepaalde gevallen wel helpen: we kunnen vergoedingen geven voor voorzieningen of een oordeel geven als de re-integratie vastloopt.

Vergoedingen

Lees voor

U wilt uw werknemer met een ziekte of handicap in dienst houden en helpen bij zijn re-integratie.
U kunt dan misschien een vergoeding krijgen voor niet-meeneembare voorzieningen. Voorbeelden hiervan zijn een aangepast toilet, een traplift of een aangepaste werkplek.

Hoe bepaalt UWV of ik een vergoeding krijg?

Lees voor

Als u een vergoeding aanvraagt, beoordeelt UWV of de voorziening echt nodig is. Daarom nodigen wij uw werknemer uit voor een gesprek met onze arts en arbeidsdeskundige. Wij gaan altijd uit van de goedkoopste aanpassing. Ook bekijken we in hoeverre de aanpassing 'algemeen gebruikelijk' is, zoals internet of een aangepast toilet. De kosten voor een algemeen gebruikelijke aanpassing krijgt u niet vergoed.

Wilt u voor een aanpassing een vergoeding aanvragen? Bijvoorbeeld omdat u een lift wilt plaatsen? Dan stijgt de waarde van uw bedrijfspand. Wij voeren dan een bedrijfseconomische toets uit. Dit kan vermindering van de vergoeding betekenen.

Voor welke kosten mag ik een vergoeding aanvragen?

Lees voor

De kosten die u maakt, moeten betrekking hebben op:

  • een noodzakelijke aanpassing van de werkplek;
  • de aanschaf van noodzakelijke hulpmiddelen;
  • de noodzakelijke aanpassing en inrichting van uw bedrijf.

Wanneer kan ik een vergoeding aanvragen?

U kunt alleen een vergoeding aanvragen als het dienstverband minimaal nog 6 maanden duurt.

Vergoedingen voor de werknemer

Lees voor

Uw werknemer vraagt zelf een vergoeding bij UWV aan voor meeneembare voorzieningen die hij nodig heeft voor zijn re-integratie. Dit zijn bijzondere hulpmiddelen die u normaal gesproken niet in uw bedrijf heeft. Denk bijvoorbeeld aan orthopedische schoenen, een aangepaste bureaustoel of de diensten van een schrijf- en gebarentolk. Maar ook aan een vergoeding voor (taxi)vervoer of aanpassingen in zijn auto. Uw werknemer kan deze meeneembare voorzieningen ook op een andere werkplek of bij een andere werkgever gebruiken.

Koop niet alvast zelf!

U krijgt geen vergoeding als u de ondersteuning (hulp, een hulpmiddel of aanpassing) al heeft gekocht voor uw werknemer. De reden hiervoor is dat wij met vaste leveranciers werken. Als wij de aanvraag van u of uw werknemer goedkeuren, bestellen wij de ondersteuning hier zelf. Of wij laten weten waar u of uw werknemer de ondersteuning mag bestellen.

Deskundigenoordeel

Lees voor

Soms loopt de re-integratie vast. Of u wilt weten of u op de goede weg bent met de re-integratie. Dan kunt u een deskundigenoordeel bij ons aanvragen. U doet de aanvraag online met het formulier ‘Aanvragen deskundigenoordeel door werkgever’.

Aanvragen deskundigenoordeel door werkgever

Wanneer vraag ik een deskundigenoordeel aan?

Lees voor

U kunt over 5 situaties een deskundigenoordeel aanvragen. U bent niet verplicht om iets te doen met het deskundigenoordeel, maar we betrekken het wel bij de beoordeling van het re-integratieverslag.

Per aanvraagformulier kunt u 1 aanvraag doen. Wilt u een deskundigenoordeel over meerdere situaties? Doe dan een nieuwe aanvraag voor elke situatie. U kunt over de volgende situaties een oordeel aanvragen:

  • Kan mijn werknemer op een bepaalde datum zijn eigen werk weer volledig doen (zonder aanpassing van zijn taken en uren)?
  • Is het aangepaste eigen of andere werk dat mijn werknemer binnen of buiten het bedrijf moet of wil doen passend voor hem? Passend werk is werk dat hij met zijn ziekte nog kan doen.
  • Heeft mijn werknemer genoeg gedaan om weer aan het werk te gaan?
  • Heb ik genoeg gedaan om mijn werknemer aan het werk te helpen?
  • Het veelvuldig ziekteverzuim van mijn werknemer.

Hoe vraag ik een deskundigenoordeel aan?

Lees voor

U doet de aanvraag met het formulier ‘Aanvragen deskundigenoordeel door werkgever’. Wij hebben daarna 2 tot 4 weken nodig om uw aanvraag af te ronden.

Houd uw gegevens bij de hand

Deze gegevens heeft u nodig bij het invullen:

  • Uw loonheffingennummer.
  • Het burgerservicenummer (BSN) van uw werknemer.
  • De geboortedatum van uw werknemer.
  • De datum vanaf wanneer uw werknemer door ziekte zijn eigen werk niet meer volledig kon doen.
  • Het aantal uur dat uw werknemer per week werkte volgens het arbeidscontract.
  • Alleen als dit van toepassing is: de datum vanaf wanneer u het loon van uw werknemer niet meer heeft doorbetaald.
  • Het adres en de contactgegevens van uw werknemer.
  • Het adres en de contactgegevens van uw bedrijfsarts of arbodienst.
Wat zijn de kosten?

U betaalt € 400 per aanvraag. Nadat wij ons oordeel hebben afgerond, sturen wij u de factuur per e-mail. Daarin staat ook hoe u kunt betalen. Als wij het deskundigenoordeel hebben afgerond, ontvangt u 2 tot 4 weken daarna een e-mail van ons over de betaling.

Het deskundigenoordeel is voor u als werkgever gratis als u het nodig heeft voor een ontslagaanvraag. Dit geldt bij:

  • ontslag wegens onvoldoende meewerken aan re-integratie
  • ontslag bij veelvuldig ziekteverzuim

Aanvragen deskundigenoordeel door werkgever

Documenten opsturen voor situatie 1: kan mijn werknemer op een bepaalde datum zijn eigen werk weer volledig doen?

Lees voor

In deze situatie gaat het om eigen werk dat de werknemer op een bepaalde datum weer volledig kan doen, zonder aanpassing van zijn taken en uren.

Bij uw aanvraag van een deskundigenoordeel hebben wij documenten nodig. Bereid uw aanvraag daarom eerst voor. In het aanvraagformulier ziet u welke documenten u in uw situatie mee moet sturen met de aanvraag. U kunt deze uploaden in het formulier. Let op: Zonder deze documenten is een deskundigenoordeel niet mogelijk. Stuur ze daarom direct als bijlage met uw aanvraag mee.

Met wie delen wij gegevens?

Het aanvraagformulier met alle bijlagen sturen wij ook aan uw werknemer. Alle gegevens die wij tijdens ons onderzoek nog ontvangen en die voor het oordeel belangrijk zijn, delen wij ook met de werknemer. Als werkgever ziet u de medische informatie van uw werknemer niet.

Welke documenten moet ik meesturen?

Stuur de volgende documenten mee met uw aanvraag van het deskundigenoordeel:

  • De Probleemanalyse (als de werknemer langer dan 8 weken ziek is).
  • Een functiebeschrijving van het eigen werk van uw werknemer.
  • Het bericht van de bedrijfsarts over de (on)geschiktheid voor het eigen werk en op welke datum.

Documenten opsturen voor situatie 2: is het aangepaste eigen of andere werk passend voor mijn werknemer?

Lees voor

In deze situatie gaat het om aangepast eigen of ander werk dat uw werknemer binnen of buiten het bedrijf moet of wil doen. Passend werk is werk dat hij met zijn ziekte nog kan doen.

Bij uw aanvraag van een deskundigenoordeel hebben wij documenten nodig. Bereid uw aanvraag daarom eerst voor. In het aanvraagformulier ziet u welke documenten u in uw situatie mee moet sturen met de aanvraag. U kunt deze uploaden in het formulier. Let op: Zonder deze documenten is een deskundigenoordeel niet mogelijk. Stuur ze daarom direct als bijlage met uw aanvraag mee.

Met wie delen wij gegevens?

Het aanvraagformulier met alle bijlagen sturen wij ook aan uw werknemer. Alle gegevens die wij tijdens ons onderzoek nog ontvangen en die voor het oordeel belangrijk zijn, delen wij ook met de werknemer. Als werkgever ziet u de medische informatie van uw werknemer niet.

Welke documenten moet ik meesturen?

Stuur de volgende documenten mee met uw aanvraag van het deskundigenoordeel:

  • De Probleemanalyse.
  • Als deze zijn gemaakt, dan ook de bijstellingen (aanpassingen) van de Probleemanalyse.
  • Een beschrijving van het werk dat u de werknemer aanbiedt of een beschrijving van het werk dat de werknemer zelf voorstelt om te doen.
  • Bericht(en) van de bedrijfsarts over de belastbaarheid en inzetbaarheid van uw werknemer en op welke datum.

Het volgende document is niet verplicht, maar ontvangen wij graag als u deze heeft:

  • De resultaten van een arbeidsdeskundig onderzoek.

Documenten opsturen voor situatie 3: heeft mijn werknemer genoeg gedaan om weer aan het werk te gaan?

Lees voor

Bij uw aanvraag van een deskundigenoordeel hebben wij documenten nodig. Bereid uw aanvraag daarom eerst voor. In het aanvraagformulier ziet u welke documenten u in uw situatie mee moet sturen met de aanvraag. U kunt deze uploaden in het formulier. Let op: Zonder deze documenten is een deskundigenoordeel niet mogelijk. Stuur ze daarom direct als bijlage met uw aanvraag mee.

Met wie delen wij gegevens?

Het aanvraagformulier met alle bijlagen sturen wij ook aan uw werknemer. Alle gegevens die wij tijdens ons onderzoek nog ontvangen en die voor het oordeel belangrijk zijn, delen wij ook met de werknemer. Als werkgever ziet u de medische informatie van uw werknemer niet.

Welke documenten moet ik meesturen?

Stuur de volgende documenten mee met uw aanvraag van het deskundigenoordeel:

  • De Probleemanalyse.
  • Als deze zijn gemaakt, dan ook de bijstellingen (aanpassingen) van de Probleemanalyse.
  • Het Plan van aanpak.
  • Als deze zijn gemaakt, dan ook de bijstellingen (aanpassingen) van het Plan van Aanpak.
  • Bericht(en) van de bedrijfsarts over de belastbaarheid en inzetbaarheid en vanaf welke datum.
  • Een (op moment van aanvraag) actueel oordeel van de bedrijfsarts of arbodienst.

De volgende documenten zijn niet verplicht, maar ontvangen wij graag als u ze heeft:

  • De resultaten van een arbeidsdeskundig onderzoek.
  • De documenten over de re-integratie van uw werknemer buiten de eigen organisatie in spoor 2 (trajectplanning en voortgangsrapportages).

Documenten opsturen voor situatie 4: heb ik genoeg gedaan om mijn werknemer aan het werk te helpen?

Lees voor

Bij uw aanvraag van een deskundigenoordeel hebben wij documenten nodig. Bereid uw aanvraag daarom eerst voor. In het aanvraagformulier ziet u welke documenten u in uw situatie mee moet sturen met de aanvraag. U kunt deze uploaden in het formulier. Let op: Zonder deze documenten is een deskundigenoordeel niet mogelijk. Stuur ze daarom direct als bijlage met uw aanvraag mee.

Met wie delen wij gegevens?

Het aanvraagformulier met alle bijlagen sturen wij ook aan uw werknemer. Alle gegevens die wij tijdens ons onderzoek nog ontvangen en die voor het oordeel belangrijk zijn, delen wij ook met de werknemer. Als werkgever ziet u de medische informatie van uw werknemer niet.

Welke documenten moet ik meesturen?

Stuur de volgende documenten mee met uw aanvraag van het deskundigenoordeel:

  • De Probleemanalyse.
  • Als deze zijn gemaakt, dan ook de bijstellingen (aanpassingen) van de Probleemanalyse.
  • Het Plan van aanpak.
  • Als deze zijn gemaakt, dan ook de bijstellingen (aanpassingen) van het Plan van Aanpak.
  • Bericht(en) van de bedrijfsarts over de belastbaarheid en inzetbaarheid en vanaf welke datum.
  • Een (op moment van aanvraag) actueel oordeel van de bedrijfsarts of arbodienst.

De volgende documenten zijn niet verplicht, maar ontvangen wij graag als u ze heeft:

  • De resultaten van een arbeidsdeskundig onderzoek.
  • De documenten over de re-integratie van uw werknemer buiten de eigen organisatie in spoor 2 (trajectplanning en voortgangsrapportages).

Documenten opsturen voor situatie 5: het veelvuldig ziekteverzuim van mijn werknemer.

Lees voor

Bij uw aanvraag van een deskundigenoordeel hebben wij documenten nodig. Bereid uw aanvraag daarom eerst voor. In het aanvraagformulier ziet u welke documenten u in uw situatie mee moet sturen met de aanvraag. U kunt deze uploaden in het formulier. Let op: Zonder deze documenten is een deskundigenoordeel niet mogelijk. Stuur ze daarom direct als bijlage met uw aanvraag mee.

Met wie delen wij gegevens?

Het aanvraagformulier met alle bijlagen sturen wij ook aan uw werknemer. Alle gegevens die wij tijdens ons onderzoek nog ontvangen en die voor het oordeel belangrijk zijn, delen wij ook met de werknemer. Als werkgever ziet u de medische informatie van uw werknemer niet.

Welke documenten moet ik meesturen?

Stuur de volgende documenten mee met uw aanvraag van het deskundigenoordeel:

  • Een overzicht van het veelvuldig ziekteverzuim in de afgelopen 3 jaar.
  • De adviezen van de bedrijfsarts of de arbodienst over hoe het ziekteverzuim kan worden verminderd.
  • Een functiebeschrijving van het eigen werk van uw werknemer.
  • Een evaluatie waarin u aangeeft:
    • Wat u heeft geprobeerd om het veelvuldig ziekteverzuim te verminderen.
    • Waarom het niet mogelijk is geweest om het eigen werk van uw werknemer aan te passen.
    • Waarom het niet is gelukt om uw werknemer (al dan niet met aanpassingen of scholing) te herplaatsen in een andere, passende functie binnen uw bedrijf, waardoor het ziekteverzuim binnen 26 weken zal afnemen.
    • Waarom u verwacht dat deze situatie langer dan 26 weken zal duren.

De volgende documenten zijn niet verplicht, maar ontvangen wij graag als u ze heeft:

  • Een Probleemanalyse en het Plan van Aanpak als deze zijn gemaakt.
  • Als deze zijn gemaakt, dan ook de bijstellingen (aanpassingen) van de Probleemanalyse en het Plan van Aanpak.

Bijzondere situaties

Lees voor

Er zijn enkele bijzondere situaties als u een deskundigenoordeel aanvraagt:

Ontslagaanvraag van uw zieke werknemer

Vraagt u via de kantonrechter ontslag aan voor uw zieke werknemer? Dan heeft u bij 2 ontslagredenen een deskundigenoordeel van UWV nodig. Het deskundigenoordeel is voor u als werkgever gratis als het nodig is voor een ontslagaanvraag bij:

  • ontslag wegens onvoldoende meewerken aan re-integratie
  • ontslag bij veelvuldig ziekteverzuim

Informatie over kosten bij de aanvraag van een oordeel voor een andere situatie vindt u op ‘Wat zijn de kosten?’.

Als uw werknemer niet wil meewerken aan het onderzoek

Uw werknemer mag weigeren om mee te doen aan het onderzoek. Wij geven dan wel een deskundigenoordeel af. In deze 2 situaties geldt een uitzondering als uw werknemer niet meewerkt aan het medisch onderzoek:

  • Bij situatie 1: kan mijn werknemer op een bepaalde datum zijn eigen werk weer volledig doen (zonder aanpassing van zijn taken en uren)?
  • Bij situatie 3: heeft mijn werknemer genoeg gedaan om weer aan het werk te gaan?

Dan geven wij geen oordeel af. In dat geval sturen wij u hierover bericht en brengen wij ook geen kosten in rekening.

Heeft deze informatie u geholpen?

Deze informatie heeft mij niet geholpen, want het is:*

(nog 250 tekens over)

Niet alle velden zijn ingevuld.

Bedankt voor uw reactie.

De re-integratie vastleggen in het re-integratieverslag

Lees voor

Als uw werknemer bijna 2 jaar ziek is en een WIA-uitkering aanvraagt, heeft deze het re-integratieverslag nodig voor de aanvraag. Zorg dat het re-integratieverslag compleet is, want wij beoordelen hierop. Ontbreekt er iets of is het niet voldoende uitgewerkt? Dan moet u na 2 jaar (104 weken) ziekte het loon langer doorbetalen.

Onderdelen van het re-integratieverslag

Uiterlijk in de 93e week dat uw werknemer ziek is, vraagt deze een WIA-uitkering aan. Zorg ervoor dat uw werknemer uiterlijk in week 91 kopieën krijgt van de volgende documenten uit het re-integratieverslag:

  • Probleemanalyse en eventuele bijstellingen (Bijstelling probleemanalyse);
  • Plan van aanpak;
  • (Eerstejaars)evaluatie;
  • Actueel oordeel bedrijfsarts of arbodienst;
  • Eindevaluatie.

Gebruik voor het re-integratieverslag onze formulieren. Dan heeft u het re-integratieverslag compleet. Uw werknemer ontvangt de gegevens voor het formulier Medische informatie van de bedrijfsarts of arbodienst en stuurt dit naar ons op.

Heeft uw werknemer tijdens de periode van 2 jaar helemaal niet kunnen werken? Dan hoeft u alleen de Probleemanalyse en het Actueel oordeel bedrijfsarts of arbodienst naar ons op te sturen.

Mijn werknemer gaat ziek uit dienst

Lees voor

Als uw werknemer ziek uit dienst gaat, dan hangt het van de situatie af of u een re-integratieverslag moet maken:

  • U hoeft géén re-integratieverslag te maken als uw werknemer na de eerste ziektedag korter dan 6 weken in dienst blijft.
  • U moet een verkort re-integratieverslag maken als uw werknemer binnen 6 tot 10 weken na de eerste ziektedag uit dienst gaat. Of als de bedrijfsarts verwacht dat uw werknemer binnen 3 maanden weer helemaal beter is.
  • U moet een re-integratieverslag maken als het dienstverband van uw werknemer na 10 weken of langer eindigt.
    In het Stappenplan kunt u zien wanneer u iets moet doen.

Moet u een (verkort) re-integratieverslag maken? Geef dan altijd een kopie van het formulier mee aan uw werknemer zodra die uit dienst gaat.

Om het verkort re-integratieverslag te maken, logt u in met eHerkenning.

Maken verkort re-integratieverslag

Wilt u uw werknemer weer in dienst nemen als die weer kan werken? Dan geeft u dit aan in het verkort re-integratieverslag. Als u een volledig re-integratieverslag moet maken, geeft u dit aan in de Eindevaluatie. Uw (ex-)werknemer neemt contact met u op als die weer kan werken. Maar u bent niet verplicht om deze werknemer weer in dienst te nemen.

Plan van aanpak

Lees voor

Verwachten u, uw werknemer en de arbodienst dat uw werknemer weer aan het werk kan? Dan maakt u uiterlijk in de achtste week samen met uw werknemer afspraken om dit zo snel en verantwoord mogelijk te doen. Deze afspraken beschrijft u in een Plan van aanpak. Bij het opstellen van dit plan gebruikt u de Probleemanalyse van de bedrijfsarts of arbodienst als basis. Betrek uw bedrijfsarts of arbodienst bij de verdere re-integratie.

Wijs een casemanager aan

Om ervoor te zorgen dat iedereen de afspraken nakomt, wijzen u en uw werknemer iemand aan die erop let dat afspraken worden nagekomen. Dit is de casemanager. Hij kan een medewerker van de arbodienst zijn, maar ook de direct leidinggevende van uw werknemer of een andere werknemer binnen uw bedrijf. Zowel u als uw werknemer kunnen bij de casemanager terecht als u vindt dat iets niet volgens afspraak verloopt.

Maken plan van aanpak

De situatie van mijn werknemer verandert

Als er veranderingen zijn in de ziekte of de mogelijkheden van uw werknemer, stelt u samen met uw werknemer het Plan van aanpak bij. U gebruikt hiervoor het formulier (Eerstejaars)evaluatie.

Verslagen van voortgangsgesprekken

Lees voor

U bespreekt minstens 1 keer in de 6 weken met uw werknemer de voortgang van zijn re-integratie. Hiervoor gebruikt u de (aangepaste) Probleemanalyse van de arbodienst of bedrijfsarts. Op basis van de voortgangsgesprekken stelt u samen met uw werknemer het Plan van aanpak bij als dat nodig is.

(Eerstejaars)evaluatie

Lees voor

Rond het einde van het eerste ziektejaar evalueert u met uw werknemer de re-integratie tot dat moment. Dit is de (Eerstejaars)evaluatie. Daarnaast kijkt u vooruit naar het komende jaar. Is na dit eerste jaar nog niet duidelijk hoe en wanneer uw werknemer weer aan het werk kan gaan binnen uw bedrijf? En bent u nog niet begonnen met het zoeken van werk buiten het bedrijf? Dan moet u vanaf dit moment intensief daarnaar gaan zoeken. Ook als er misschien nog mogelijkheden binnen uw bedrijf zijn.

Invullen (Eerstejaars)evaluatie

Eindevaluatie

Lees voor

Als uw werknemer ruim 1,5 jaar ziek is, kan hij een WIA-uitkering aanvragen. Hiervoor beoordelen we de re-integratie met het re-integratieverslag. Daarmee bekijken we hoe u en uw werknemer aan de re-integratie hebben gewerkt. Het laatste onderdeel van het re-integratieverslag is de Eindevaluatie. U vult dit formulier samen met uw werknemer in.

Wat staat er in de Eindevaluatie?

De Eindevaluatie omschrijft de stand van zaken van de re-integratie op het moment dat de werknemer de uitkering aanvraagt.

Hoe schrijf ik de Eindevaluatie?

U schrijft de Eindevaluatie op basis van de laatste analyse van de arbodienst of bedrijfsarts. Dit heet het Actueel oordeel bedrijfsarts of arbodienst.

Wanneer moet ik de Eindevaluatie uiterlijk invullen?

U doet dit uiterlijk 2 weken voordat uw werknemer de aanvraag voor de WIA-uitkering moet opsturen. De werknemer krijgt een kopie van de Eindevaluatie. Deze heeft hij nodig voor de WIA-aanvraag. U vult de Eindevaluatie ook in wanneer uw werknemer uit dienst gaat en 10 weken of langer ziek is.

Invullen Eindevaluatie

Ik heb geen Plan van aanpak gemaakt

Heeft u geen Plan van aanpak gemaakt, omdat uit de Probleemanalyse en het Actueel oordeel bedrijfsarts of arbodienst blijkt dat er totaal geen mogelijkheden zijn voor uw werknemer om weer te gaan werken? Dan maakt u ook geen Eindevaluatie.

Heeft deze informatie u geholpen?

Deze informatie heeft mij niet geholpen, want het is:*

(nog 250 tekens over)

Niet alle velden zijn ingevuld.

Bedankt voor uw reactie.

De beoordeling van de re-integratie

Lees voor

Aan de hand van het re-integratieverslag kijken wij of u voldoende heeft gedaan aan de re-integratie van uw werknemer. Het gaat er daarbij niet om of uw werknemer inderdaad weer aan het werk is, maar wel of u er alles aan heeft gedaan om uw zieke werknemer weer aan het werk te krijgen. Ook al is dit u uiteindelijk niet gelukt.

Ik heb onvoldoende gedaan aan de re-integratie

Blijkt dat u onvoldoende heeft gedaan om uw werknemer weer aan het werk te krijgen? Dan moet u het loon van uw werknemer na 2 jaar ziekte maximaal nog 1 jaar doorbetalen. Deze periode kan korter worden als u alsnog aan de verplichtingen voldoet. Bijvoorbeeld door een re-integratietraject in te kopen.

Werknemer niet meer in dienst?

Lees voor

Is uw werknemer niet meer bij u in dienst? En heeft u onvoldoende gedaan aan de re-integratie van uw zieke werknemer? Dan moet u geheel of gedeeltelijk de Ziektewet-uitkering terugbetalen die uw werknemer na afloop van zijn dienstverband van ons krijgt. U betaalt deze uitkering terug over hetzelfde aantal weken als de periode dat u onvoldoende heeft gedaan om uw werknemer te re-integreren.
Is uw werknemer eerder hersteld en krijgt hij daardoor geen Ziektewet-uitkering meer? Dan hoeft u deze uitkering ook niet langer terug te betalen.
Let op:
dit geldt ook voor werknemers die ziek uit dienst gaan en tijdens hun dienstverband al een Ziektewet-uitkering kregen. Dus voor werknemers die onder de no-riskpolis vallen, of ziek zijn geworden door zwangerschap, bevalling of orgaandonatie.

Heeft deze informatie u geholpen?

Deze informatie heeft mij niet geholpen, want het is:*

(nog 250 tekens over)

Niet alle velden zijn ingevuld.

Bedankt voor uw reactie.

Stappenplan bij ziekte

Lees voor

Met het Stappenplan kunt u precies zien welke stappen u op welk moment moet nemen als uw werknemer ziek is.

Heeft deze informatie u geholpen?

Deze informatie heeft mij niet geholpen, want het is:*

(nog 250 tekens over)

Niet alle velden zijn ingevuld.

Bedankt voor uw reactie.

Re-integratie starten | UWV | Werkgevers (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gov. Deandrea McKenzie

Last Updated:

Views: 6397

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gov. Deandrea McKenzie

Birthday: 2001-01-17

Address: Suite 769 2454 Marsha Coves, Debbieton, MS 95002

Phone: +813077629322

Job: Real-Estate Executive

Hobby: Archery, Metal detecting, Kitesurfing, Genealogy, Kitesurfing, Calligraphy, Roller skating

Introduction: My name is Gov. Deandrea McKenzie, I am a spotless, clean, glamorous, sparkling, adventurous, nice, brainy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.